901416_434928206599375_703538255_o

İşlevden Soyuta

Yılmaz Zenger

19 Mart – 30 Nisan 2013

“İşlevden Soyuta” isimli sergi, endüstriyel tasarımcı, mimar, heykeltıraş ve eğitmen kimlikleriyle Zenger'in yaratı ve malzeme odaklı üretimlerinden bir seçki sunuyor. Yılmaz Zenger'in farklı kavramsal çerçeveler doğrultusunda, farklı malzemeler ve üretim yöntemleriyle çalıştığı tasarım ve heykelleri, heykelimsi mobilyalar ve giydirilmiş heykeller başlıklarıyla iki kategoride toplanan çalışmalar, bir buçuk aylık sergileme süresi boyunca birbiri adına açılacak iki ayrı sergide izleyiciyle buluşacak.


Heykelimsi mobilyalar bölümünde, işlevselliğin en üst seviyede tutulduğu günlük hayatın içine dahil nesneler, tasarımın sanatla buluştuğu bir bakış açısını yansıtan girift bir estetiğin ürünleridir. Kişisel deneyimlerin yön verdiği hayat görüşleri, bir şehrin ya da kültürün tarihini kurgulayan değerler, Zenger'in heykelimsi mobilyalarında çoğu zaman sembolik bir öğenin referansıyla soyuta aktarılmaktadır.

 

Giydirilmiş heykellerde ise, Zenger'in tasarım vizyonuna yön veren yeni malzeme yaratımı ve üretim yöntemleri dikkate alınarak, bu anlayışın soyut formlar üzerine uygulanması söz konusudur. Tasarımcının yeni malzeme keşfi, çevrebilimci bir bilinci benimserken; malzemelerin formsal uygulanma biçimleri, uygarlık tarihi boyunca insanın yaşadığı ortam ve şehirle kurduğu ilişkinin kültürel katmanlarını araştırmaya yöneliktir.